Sunday, February 15, 2009

4 Mörkanger konseptskisser...

For rundt et år siden, tror jeg, satte jeg meg ned og bestemte meg for å leke med digitalt maleri i Photoshop. Alt jeg tidligere hadde gjort hadde begynt med streker, og så farger under eller over strekene. Til og med ting som mitt cover for Krakow begynte med strekskisser og så malte jeg ut elementene og tok vekk strekene.

Men denne gangen hadde jeg lyst til å begynne rett på fargene, uten noen som helst plan. Det startet med en brunaktig pyramideform, og mens jeg malte ut og fant formene gikk det opp for meg at måten firkantene bøyde seg på gjorde at dette måtte være noe til Robin Knutsen og mitt Mörkanger konsept.

Mörkanger er et humorkonsept om en helt vanlig vestnorsk kommune kalt Mörkanger, fyllt med alle slags skumle ting fra grøssere, b-filmer, sci-fi, nerdekultur, og annet Robin og jeg elsker. Tegnestilen er basert på noen gamle stumme 1-sidere jeg gjorde for Nemi, og som igjen var basert på meg som prøvde å stjele elementer fra Robins tegnestil. Så det er ganske forskjellig fra mine vanlige tegnestiler.

Uansett.... mens jeg malte videre på pyramiden dukket det opp stadig behov for nye detaljer, og med alle detaljene dukket det opp nye små historier og konsepter, og fort fant jeg ut at dette måtte være en glimrende måte å utvikle vårt Mörkanger univers på, og gi det de detaljene det trenger for å bli "ekte".

Hittil har jeg bare fått ferdig fire slike konseptskisser, men jeg tenkte å gå kort(HAHA!!) gjennom dem, mer fra et kunstnerisk enn et konseptuelt perspektiv(Siden jeg ikke vil avsløre potensielle historier og vitser).

Så her er de fire konseptskissene i rekkefølge etter når de ble gjort ferdig:

De Gamlestygges Tempel
Mörkangers lokale inkatempel er en spennende turistattraksjon som få overlever. Dette var den første skissen, og ennå på en måte kanskje den jeg er mest fornøyd med. Det er bare noe med hvordan elementene henger løst sammen som i en slags surrealistisk drøm. Dessuten er jeg svært glad i fargespekteret. Siden dette var den første er det også en av de jeg har brukt mest tid på, men det var nok verdt det. Mange påpeker at trærne ligner på rare skyer av gass, og jeg sier "Ja, er det ikke fett?".

Mörkenen
Det varme klimaet og den høye(men naturlige) radioaktiviteten gjør at bare mörkensamene overlever i Mörkenen, som ligger mellom Mörkanger sentrum og Vasskraftverket. Denne skissen fyllte meg med så mye engasjement og glede mens jeg tegnet den, at jeg omtrent ble blendet av dens potensiale. Men mot slutten av prosessen merket jeg at det var langt langt vanskeligere å få den til å henge sammen en De Gamlestygges Tempel var. Til slutt endte jeg opp med et fargespekter jeg ikke er 100% tilfreds med, og den ufokuserte kameraeffekten i forgrunnen og bakgrunnen er heller ikke helt det jeg vil. Og når jeg ser på den nå kunne jeg pusset litt mer på mörkensamen og hans mörkenrein. Jeg får veldig forskjellige reaksjoner på denne skissen, alt fra ekstatiske "Dette er det tøffeste noensinne", til "Meh... neste, takk". Vel.... Neste, takk.

Prérien
Den eneste landveien ut av Mörkanger kommune går gjennom Prérien. Hvorvidt noen faktisk har kommet seg ut er det ingen som vet. Dette er den skissen som har gått både raskest og lettest. Den er også den jeg begynte på sist av alle skissene jeg har liggende, så hvordan å legge opp prosessen var langt klarere for meg enn på de andre, og det var derfor mye mindre prøving og feiling. Jeg liker fargespekteret og den helhetlige følelsen, og det er få ting som er mer moro å tegne enn prærieaktige landskap, men det er noe med hvor strekaktig strøkene min blir som gjør at den ikke helt er min favoritt.

Mörkanger Vasskraftverk
Mörkanger Vasskraftverk leverer trygg og ren energi til billige priser. Dette er den skissen som har vært vanskeligst rent teknisk, med fler forskjellige billedelementer som krever fler forskjellige innfallsvinkler enn noen av de andre skissene. Den var den andre skissen jeg begynte på, og jeg ble ferdig først i forrige uke, så det kan godt hende at det er den jeg har brukt aller lengst tid på, til og med lenger enn De Gamlestygges Tempel. Deler av skissen synes jeg ble helt fantastiske, mens andre deler fungerer ikke. Slik er det vel når man har for mange elementer i et bilde. Det ufokuserte feltet i forgrunnen var et slags kompromiss siden jeg holdt på å gjøre meg selv gal av å få høyspentstolpene til å fungere med resten av bildet, og de var det aller siste elementet som skulle på plass. Det er ikke akkurat idéelt, men funker bedre enn det gjorde uten.

Nå har jeg tre andre skisser som jeg har kommet et godt stykke på, Ærlye Fyrtårn, Valeris Hus, og Mörkanger Stavkirke, men jeg vet ikke hvilket jeg vil velge å gjøre ferdig først. Dessuten er det mange andre viktige steder i Mörkanger, som rådhuset, havnen, slummen, stjerneobservatoriet, korallrevet, og sikkert ting jeg ikke en gang har tenkt på ennå, og jeg klør litt etter å begynne på en ny konseptskisse slik at jeg kan se hvor mye jeg har effektivisert prosessen nå.

Å bruke tegneprosessen som et kreativt verktøy til å bygge ut historier og bakgrunnshistorier er en glimrende måte å utvikle et konsept på, siden man aldri eller hadde kunnet komme på alle de detaljene som gjør det levende. Så jeg har nå langt større forståelse for hvorfor dataspill og sci-fi/fantasy-film har så stort fokus på konsepttegnerne i utviklingen. Jeg kommer garantert til å bruke variasjoner av konseptskisser i langt større grad enn før i de fleste av mine kommende tegneseriekonsepter. Å tegne konseptskisser er en slags symbiose mellom å tenke med øynene og se med hjernen, for å si det pompøst.

Uansett.... Du kan se disse fire skissene(Og to andre Mörkangerrelaterte) på min Comicspaceside.

Nyt.

4 comments:

Eira said...

Så fine fjell!

DUHH said...

Takker og bukker.

Minner jeg på at jeg faktisk har en til godt påbegynt konseptskisse, av en fjelltopp.

Mad Mullah Hastur said...

Mmm... fine plassen. Kan eg flytte dit med sekta mi?

DUHH said...

Men den tegnede look´en din passer du godt inn i alle fall, så man skal ikke se bort fra det. ;)

Men jeg tror nok du ville blitt litt redd...